Eigentijds voortgezet onderwijs in Emmeloord gaat van start

17 januari 2018

Op dit moment zijn de voorbereidingen in volle gang voor een nieuwe klas in Emmeloord! Een klas voor brugklasleerlingen met een mavo, havo of vwo-advies. Samen met de potentiele basisschoolleerlingen en brugklasleerlingen is de naam X-tuur bedacht. X-tuur sluit met zelfsturend onderwijs aan op de ontwikkeling en het talent van de leerling. Komend schooljaar willen we starten met het eerste leerjaar.

Waarom een andere manier van onderwijs?

De maatschappij verandert in een razend tempo en leerlingen moeten worden opgeleid voor die nieuwe maatschappij. Wij willen leerlingen de mogelijkheid bieden om met een andere blik naar de toekomst te kijken en te leren op een manier naar een toekomst waarin nog niet alles duidelijk is. Ook leren voor banen die nu nog niet bekend zijn. We leven in een nieuwe wereld, waar creativiteit, nieuwsgierigheid en zelfverantwoordelijkheid belangrijke items zijn. Bij X-tuur kan iedere leerling in vrijheid en verantwoordelijkheid zelf vorm geven aan zijn toekomst en hebben onze leerlingen regie over hun eigen leerproces op hun eigen niveau. In overleg met hun ouders/verzorgers en coach stellen ze zelf doelen op en maken een planning. Gepersonaliseerd leren en maatwerk voor ieder kind is bij ons vanzelfsprekend. Wijsheid kun je leren!

Bij X-tuur werken we met heterogene groepen; leerlingen van diverse onderwijsniveaus (mavo t/m vwo) zitten in dezelfde stamgroep. Zo kunnen leerlingen met diverse achtergronden, net als in de wereld buiten school, leren van en met elkaar. Zelf denken en samen doen. We werken met moderne apparatuur en is er volop aandacht voor digitale vaardigheden, zodat we ook kunnen gaan aansluiten op de toekomst met robotica. Leerlingen werken samen aan vakoverstijgende projecten en leren binnen én buiten de school door samen te werken met organisaties in de regio. Zo leren zij succesvol te zijn in de multimediale maatschappij van morgen.

Wat bieden wij nog meer?

Een school zonder bel, met vaste tijden en zonder lesuitval, doordat er gewerkt wordt met een continurooster. Bij ons kunnen leerlingen niet blijven zitten, want ze werken in hun eigen tempo, volgens de persoonlijke leerroute. Bij X-tuur zijn docenten professionele coaches, die de leerling stimuleert, inspireert, uitdaagt, instrueert en stap voor stap begeleidt naar een examen op het voor hem of haar hoogst haalbare niveau. Daarbij is veel aandacht voor sociaal-emotionele ontwikkeling.

Bij X-tuur heb je vrijheid in leren, maar geen vrijblijvendheid om te doen wat je wilt

X-tuur kort samengevat

 • Nieuw in de polder
 • Voorgezet onderwijs op maat
 • De leerling stuurt
 • Zelf denken, samen doen
 • Werken aan ondernemerschap
 • Eigen leerroute
 • Vakoverstijgende projecten
 • Geen vaste klassikale lessen
 • Samenwerken met bedrijven en organisaties
 • Kleinschalige, gezellige school
 • Persoonlijke coaches
 • Leren buiten traditionele kaders
 • Voor leerlingen met mavo-, havo- en vwo-advies
 • Een diploma op jouw hoogst haalbare niveau

Spreekt jou dit aan? Je bent van harte welkom om kennis te komen maken!
 

X-tuur is onderdeel van SSVO.